Melek Enerjisi’ ismiyle uygulama yapan bir kısım bioenerji uygulayıcıları meleklerle görüştüklerini söylemektedirler. Meleklerden yardım alma inancı, Hristiyanlık kültüründe doğal bir durumdur.
Mikâil (as) Yahudilik ve Hristiyanlık’ta baş melek konumundadır. Başta ondan olmak üzere; Raziel, Şamuel, Haniel, Üriel gibi meleklerden, şifa, korunma, problemleri çözme, başarılı olma gibi farklı konularda yardım ummaktadırlar.
“Herkes için önünden ve arkasından takip eden melekler vardır, onu Allah’ın emriyle gözetirler.” Ayetinde ifade edildiği gibi meleklerin bizi koruma görevi olmakla beraber, insanların çağrılarına cevap verecek hür iradeleri bulunmaz.
Meleklerin insana olan destekleri; Allah Teala’ya dua edip insanların bağışlanması için istiğfarda bulunmak, insanın kalbine iyiliği ilham etmek suretiyle insanın, dünyada iyi davranışlar sergileyip doğru tercihler yapmasını istemek, insanları farkında olmadıkları birçok zarar ve tehlikeden, Allah’ın izniyle korumak, Allah’ın izni, iradesi ve emri doğrultusunda mutlak (sınırlı) olarak yardımda bulunmaktır. (Bedir Savaşı’nda olduğu gibi.)
İnsana gelecek her türlü yardım Allah katından olup meleklerin, diğer varlıkların Allah’ın izni olmadan yardımda bulunmaları söz konusu olamaz. Hâliyle yardım, melekten değil Allah’tan istenmelidir. “Yalnız sana ibadet ederiz ve yalnız senden yardım dileriz.” ayetiyle Allah, yalnız kendinden istenmesi gerektiğini bildirmektedir.
Mikail’in (a.s.) veya diğer meleklerin ismini anarak, meleklerin çağrılacağına dair bir inanç, İslam dininde yoktur. İslam’ın melekleri tanımlamasında baş melek değil dört büyük melek kavramı vardır. Bunlar ise Cebrail, Azrail, Mikâil ve İsrafil olup meleklerden değil ancak Allah’tan istenir. Meleklere duada bulunmak ve onlardan yardım talep etmek şirk olarak değerlendirilir.